Regelmatig staan leiders voor de uitdaging om teams met veelverschillende mensen effectief te sturen. De leiderschapsstijl die voor de ene medewerker werkt, kan juist niet werken voor de ander. Het vinden van de juiste balans tussen leiderschapsstijlen heeft een positief effect op het functioneren van medewerkers en de algehele gezondheid van een organisatie. Maar hoe krijgje dat voor elkaar? Het Full Range Leadership Model van Bass & Avolio(1997) maakt onderscheid tussen 3 leiderschapsstijlen die elk leiden tot verschillende niveaus van efficiëntie en betrokkenheid. We zetten deze leiderschapsstijlen voor je op een rij om je op weg te helpen.
Het Full Range Leadership Model (FRLM) is gebaseerd op meerdan 100 jaar aan leiderschapsonderzoek. Het is ontwikkeld om de diversiteit vanleiderschapsgedragingen te begrijpen en te omarmen. In tegenstelling tot eenone-size-fits-all aanpak, erkent dit model dat effectieve leiders zich bewustzijn van de nuances van verschillende situaties en passende stijlen kunneninzetten om de gestelde doelen te bereiken.
Het Full Range Leadership Model onderscheidt zich door driekernstijlen: transformationeel, transactioneel en laissez-faire leiderschap. Door deze stijlen af te wisselen kunnen leiders inspelen op specifiekebehoeften van hun team en de dynamiek binnen de organisatie. Het model begeleidt leiders dus bij het toepassen van de juiste leiderschapsstijl op het juiste moment.
Transformationeel leiderschap is gericht op het inspireren en motiveren van medewerkers om het beste uit zichzelf te halen. Dit doen leiders door middel van charisma, intellectuele stimulatie en individuele aandacht. Een transformationeel leider is er niet om medewerkers te vertellen wat zij moeten doen, maar om ze te ondersteunen bij persoonlijke ontwikkelingen de talenten van medewerkers zo goed mogelijk te benutten.
Het Leiderschaps Assessment van Ixly kent twee subprofielen van transformationeel leiderschap, namelijk de Katalysator (gericht op het sociale aspect) en de Pionier (gericht op inspireren). Ixly heeft een uitgebreide analyse uitgevoerd van 1.000+ afgenomen Leiderschap Assessments, waaruit bleek dat transformationele leiders in twee onderscheidende groepen konden worden ingedeeld. De ene groep omvatte competenties die het sociale aspect van transformationeel leiderschap vertegenwoordigen, zoals cohesie, samenwerking en consolideren (Katalysator). De andere groep richtte zich meer op het inspirerende aspect van deze leiderschapsstijl, met competenties als flexibiliteit, inspiratie, visie en sensitiviteit (Pionier). Deze subprofielen bieden een nog diepgaander inzicht in het transformationeel leiderschap. Onderzoek heeft aangetoond dat het transformationeel leiderschap de meest effectieve leiderschapsstijl is. Het versterkt niet alleen het vertrouwen binnen teams, maar ook de relatie tussen de leider en het team. Het transformationeel leiderschap is vooral gericht op de menselijke relatie enis een stuk minder zakelijk.
Een transactioneel leider kijkt hier heel anders naar. Binnen deze stijl wordt de relatie tussen de leider en het team namelijk gezienals een soort zakelijke transactie. De leider stelt vast welke taken er van hetteam worden verwacht en welke beloningen ze toegekend krijgen in ruil daarvoor. Het legt de nadruk op resultaten, efficiëntie en prestaties in plaats van op mensen en relaties. Het voordeel van deze leiderschapsstijl is dat er een duidelijk verband is tussen prestaties en beloningen. Het kan erg productief zijn, zeker als het gaat om het behouden van structuur en het behalen van resultaten op korte termijn. Aan de andere kant kan de sterke focus op prestaties juist demotiverend werken, en een belemmering vormen voor creativiteit en innovatie.