Extreme onzekerheid dwingt tot scenario’s

Steeds meer organisaties maken zich op voor reorganisaties. Niet omdat ze daar direct op willen overgaan, maar omdat de marktdynamiek ze daartoe dwingt. Randstad ziet een duidelijke toename in het aantal aanvragen voor reorganisatiebegeleiding. “Alle bedrijven zijn bezig met scenario’s: dat er groei komt, maar ook dat die uitblijft,” aldus Jeroen Tiel, directeur van Randstad Nederland.

Die groeiende en extreme onzekerheid dwingt organisaties tot scenarioplanning. Dat is op zich verstandig. Maar wat vaak wordt onderschat, is het risico dat met die onzekerheid gepaard gaat: in tijden van twijfel en uitstel, zijn het vaak juist de beste mensen die als eerste vertrekken. Hoog presterende professionals en toptalenten herkennen sneller nieuwe kansen en aarzelen niet om een overstap te maken als hun toekomst binnen de organisatie diffuus blijft.

Daarom is het nu belangrijker dan ooit om te investeren in een krachtige talentstrategie. Niet eentje die puur reactief anticipeert op schaarste, maar een strategie die gebouwd is op objectieve inzichten, ontwikkelgericht werkt en strategisch stuurt op potentieel. Een goede talentstrategie geeft grip in onzekere tijden – en houdt je beste mensebetrokken, gemotiveerd en in beweging.

Het Strategie Trendsonderzoek 2025 van Berenschot onderstreept die urgentie. 39% van de bestuurders noemt de arbeidsmarkt het belangrijkste strategische thema. Tegelijk blijkt uit het onderzoek dat personeelsschaarste innovatie onder druk zet – precies op het moment dat wendbaarheid en vernieuwingskracht onmisbaar zijn geworden. Dat brengt ons bij de realiteit van vandaag: minder mensen, meer complexiteit en snellere verandering. In zo’n context werken lineaire plannen niet meer. Volgens Rik Vera, auteur van de Net Curiosity Score, is nieuwsgierigheid daarom dé kerncompetentie van deze tijd. Niet controle of structuur, maar het vermogen om voortdurend te leren, aan te passen en vooruit te bewegen. Voor HR en L&D betekent dat starten met sturen op inzicht. Daarvoor zijn online assessments cruciaal. Ze bieden objectieve data over competenties, leervermogen en ontwikkelpotentieel binnen je organisatie. Ze maken zichtbaar waar risico’s zitten, wie kan groeien, en hoe strategische doelen verbonden kunnen worden aan mensontwikkeling.  Zo worden assessments geen los HR-instrument, maar een strategisch fundament onder je talentstrategie, je scenarioplanning én je reorganisatiebeleid. Ze helpen niet alleen bij het maken van betere keuzes, ze helpen voorkomen dat je het verkeerde talent verliest. Voor HR-directeuren, businesspartners en adviseurs is dit het moment om positie te kiezen. Geen afwachtende rol, maar leidend in de vertaling van onzekerheid naar concrete actie.

Nieuwsgierigheid activeer je. Wendbaarheid organiseer je. Maar het begint bij inzicht.
Wil je weten hoe wij HR-teams helpen bij het onderbouwen van talentstrategie, het versterken van retentie en het onderbouwen van scenario’s met betrouwbare data?  
Klik hier voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Andere blogs