De cultural fit, de mate waarin een medewerker past in de cultuur van een organisatie, is een steeds belangrijker aspect bij de werving en selectie van medewerkers. Maar hoe bepaal je eigenlijk of iemand bij de organisatiecultuur past en daarbinnen kan renderen en floreren? Een maatwerk assessment biedt dan uitkomst.
90% van alle ‘hiring managers’ in de Verenigde Staten en Canada vindt de cultural fit tussen een kandidaat en de organisatie minstens zo belangrijk als de vaardigheden en skills die de betreffende persoon meebrengt. Het bekende Amerikaanse HR adviesbureau Robert Hall vroeg het in een recent onderzoek aan bijna 7000 senior managers in Noord Amerika. Tegelijkertijd merken recruiters dat ook kandidaten zelf steeds meer aandacht aan die fit besteden.
Chuck Edwards, binnen Microsoft wereldwijd verantwoordelijk voor global talent acquisition, omschrijft het in het onderzoek als volgt: “Organizational culture is the new currency for hiring and retention.” De organisatiecultuur is volgens hem een veel betere manier om je te onderscheiden richting potentiële werknemers dan salaris en andere arbeidsvoorwaarden. En omgekeerd zijn de kosten van een achteraf toch niet passende medewerker veel hoger dan de trainingkosten om iemand wat extra vaardigheden te leren.
Dat is voor beide partijen niet eenvoudig. Voor kandidaten is het vaak lastig een helder beeld van een bedrijfscultuur te krijgen. En voor werkgevers is de mate waarin iemand zal passen binnen een bepaalde bedrijfscultuur moeilijk te voorspellen.
Om met dat eerste te beginnen, een wervende omschrijving van de bedrijfscultuur is niet voldoende om kandidaten te overtuigen. En een eigen coffeebar met hippe zitjes staat wel creatief, maar doet het bedrijf ook echt iets met de ideeën die achter een Espresso Macchiato zijn bedacht? Recruiters worden dan ook kritisch bevraagd vandaag de dag. Van “Noem me één ding dat je had willen weten voor je zelf hier aan het werk ging?” tot “Wat is er gebeurd met de persoon die voor mij deze functie had?”
Bijna nog lastiger is het voor de organisatie om objectief te bepalen of een kandidaat wel past. In tegenstelling tot wat soms wordt gesuggereerd, is de rol van een cultural fit bij werving en selectie echt niet nieuw. Alleen werd die vraag voorheen niet echt uitgediept en bleef het vaak bij intuïtie. Maar een analyse in de categorie ‘Een goede vent, past prima bij de tent’ volstaat niet meer anno 2019. We willen daadwerkelijk een stuk dieper onder iemands huid kruipen. We zoeken naar werkelijke drijfveren, naar wat hem of haar echt motiveert en een flow geeft. Dan volstaan standaard interviewvragen en tests niet meer, maar is er meer nodig.
Laten we dat eens concreet maken met een voorbeeld. Onze klant Coolblue heeft een duidelijke eigen identiteit en cultuur waarin vriendschap tussen medewerkers, onderling vertrouwen en veel eigen verantwoordelijkheid centraal staan. Men zoekt actief naar collega’s die zich prettig voelen in zo’n omgeving en eraan bijdragen om deze in stand te houden en te versterken. Om kandidaten daarbij zo objectief mogelijk te evalueren, ontwikkelde Ixly voor Coolblue een recruitmentkit. De kit maakt meetbaar of een kandidaat ook echt past bij de Coolblue cultuur. Ook krijgt men een helder inzicht in het potentieel van de kandidaat voor een functie binnen het bedrijf.
Bij Ixly ontwikkelen we zulke maatwerk recruitmentkits door onze standaardtests – zoals de Werkgerelateerde Persoonlijkheidsvragenlijst en Adaptieve Capaciteitentest – aan te vullen met op maat gemaakte assessments. Tests die zich specifiek richten op de eigenschappen die passen bij de cultuur van de klantorganisatie. Waarbij de kunst is om de tests zo in te richten dat je zoekt naar aansluiting bij een organisatie, zonder op zoek te gaan naar eenvormigheid. Mensen kunnen namelijk op allerlei manieren passen bij de organisatie. We zijn nadrukkelijk niet op zoek naar een standaard mal waar iedere kandidaat in moet passen.