Verlaagt een intelligentietest de kans op een baan?

De onderzoekers van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) concluderen na een literatuurstudie van wel.
Zij concluderen zelfs dat een kwart van de inwoners van Nederland minder kans maakt op een baan door de inzet van een intelligentie test.
Een interessante maar ook snelle conclusie die vraagt om wat nuancering, vindt Manon Hassink, manager R&D bij Ixly. “Bij assessments draait het om méér dan alleen IQ. Hoewel een intelligentietest een belangrijk hulpmiddel is, raden wij aan om selectiebeslissingen nooit uitsluitend daarop te baseren. Het is slechts één onderdeel van een breder assessment, waarin bijvoorbeeld ook persoonlijkheid, drijfveren en de uitkomsten van een goed gestructureerd interview worden meegenomen.”

Objectieve tests: een gelijk speelveld
Hassink benadrukt dat objectieve tests juist bijdragen aan een gelijk speelveld, iets wat met alleen informele gesprekken vaak niet wordt bereikt door de invloed van bewuste en onbewuste bias. Deze bias speelt ook een rol tijdens de CV-selectie. “Een goed ontworpen assessment laat zien wat je kunt en wie je bent, zonder dat factoren zoals afkomst, leeftijd of geslacht de kansen op een baan verkleinen of vergroten.”

De wetenschap achter assessments
De wetenschappelijke basis van assessments is volgens Hassink van cruciaal belang. “De mate waarin onderzoek wordt gedaan naar culturele bias en de stappen die worden genomen om deze te minimaliseren, bepalen de kwaliteit en waarde van een assessment.” Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek ook dat het afnemen van een intelligentietest een hoge voorspellende waarde heeft voor toekomstig werksucces.

Kennis vergroten bij HR en recruitment
Er is een wisselwerking nodig, stelt Hassink. “Aan de ene kant kunnen assessmentaanbieders transparanter zijn over hoe hun testen worden ontwikkeld. Aan de andere kant zouden HR- en recruitmentprofessionals beter geïnformeerd moeten worden over de psychologische modellen, de wetenschappelijke basis van assessments en hoe ze optimaal gebruikt kunnen worden. Alleen zo kunnen we betere en eerlijkere selectieprocessen creëren.”

Inclusie door maatwerk
Bij Ixly is het mogelijk om te kiezen voor intelligentietests die rekening houden met specifieke behoeften, bijvoorbeeld voor mensen met dyslexie of ADHD. Dit maatwerk draagt bij aan inclusievere en eerlijkere selectieprocedures.

NU.nl publiceerde dit nieuwsbericht.

Het hele onderzoek is te downloaden op de site van het Kennisplatform Inclusief Samenleven

Andere blogs